Merkelová varovala Britániu, aby sa neobracala chrbtom k Európe

08.11.2012 Celý región

Londýn 8. novembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala v stredu Britániu, aby sa neobracala chrbtom k Európe a vyzvala britského premiéra Davida Camerona, aby s ňou spolupracoval v záujme vyhnúť sa zablokovaniu rokovaní o rozpočte EÚ, uviedla agentúra Reuters.

Merkelová sa s Cameronom stretla v Londýne v snahe pokúsiť sa o urovnanie nezhôd v súvislosti s rozpočtom únie, ktoré hrozia zablokovaním dohody a vzbudzujú obavy, že Londýn sa od 27-členného bloku odkláňa.

Cameron po dvojhodinovej pracovnej večeri s Merkelovou na Downing Street v krátkom vyhlásení opätovne zdôraznil, že by zvýšenie rozpočtu EÚ nebolo na mieste v čase, keď musia členské krajiny prijímať ťažké rozhodnutia v záujme vyrovnania vlastných rozpočtov.

Cameron, ktorý predtým označil zvýšenie výdavkov EÚ za "absurdné", poredtým pohrozil vetovaním akejkoľvek dohody, ktorá podľa neho nebude v súlade so záujmami Británie.

Rokovania o úniovom rozpočte by sa mali konať už tento mesiac. Dolná komora britského parlamentu 31. októbra proti vôli vlády odhlasovala, aby Cameron počas rokovaní o rozpočte EÚ nežiadal iba jeho zmrazenie, ale zníženie.

Napriek tomu, že ide o prvú veľkú porážku predsedu vlády v parlamente od jeho nástupu k moci v roku 2010, môže mu pri vyjednávaniach o rozpočte v Bruseli pomôcť. Cameron totiž bude môcť tvrdiť, že v dôsledku rozhodnutia parlamentu, aj keď nezáväzného, má zviazané ruky.
 

Vyberte región